Historie BAM! Festival

  • Lakshmi BAM! Festival 2016
  • Spike zag dat het goed was met The Deaf op BAM!
  • Publiek
  • Ooostblok
  • Pure VG
  • Party op BAM! Festival

Een groep vrienden met een droom: een festival waar je gratis naar toe kan, een festival waar muziek en cultuur in het middelpunt staat. Deze droom werd werkelijkheid!

In 2008 opende het BAM! Festival voor het eerst haar spreekwoordelijke deuren en bezochten maar liefst tweeduizend bezoekers het terrein. Ze genoten van cabaret, muziek, workshops, kunst en cultuur. Het eerste jaar was een enorm succes. Dit smaakte naar meer!

Op 20 mei 2017 vierde BAM! haar jubileumjaar. 10 jaar lang kunst, cultuur en muziek worden in een feestelijke editie samengebracht. In totaal bezochten 15.000 festivalgangers het BAM! Festival. Na zoveel jaren staat BAM! bekend als hét festival van Hengelo. Door de jaren heen zijn er een aantal dingen veranderd maar twee dingen zijn hetzelfde gebleven, namelijk: de visie van de vrienden en het uitgangspunt van het festival.

BAM! Geschiedenis in jaartallen

2008 - BAM! Festival ziet het levenslicht. Een stel jonge creatieve en fanatieke Hengeloërs heeft haar zinnen gezet op een nieuw cultureel feestje met kunst, muziek en theater in Hengelo en kiest hiervoor het net gerenoveerde Prins Bernhardplantsoen als meest geschikte locatie. Volgens de Tubantia ‘smaakt BAM! naar meer’, waar ook de tweeduizend bezoekers het volledig mee eens zijn.

2009 - BAM! Festival wordt een stichting. Meer bezoekers weten hun weg te vinden naar het Hengelose park. Naast lokale en nationale artiesten staan ook buitenlandse acts als Snowy White en Lady Lynn op de planken. 

2010 - Een jaar dat begint met ontzettende gelukstreffer voor de organisatie. De dan nog onbekende Caro Emerald wordt geboekt en in de aanloop naar BAM! breekt Caro nationaal en internationaal door. Het stadspark staat voller dan ooit. BAM! groeit.

2011 - Het jaar waarin BAM! bewijst een blijvertje te zijn. Een hitkanon als Emerald ontbreekt maar ondanks dat blijkt het publiek de sfeer de belangrijkste reden voor bezoek te vinden. Het aantal bezoekers groeit zelfs iets. VPRO’s 3voor12 schrijft: “BAM! Festival is definitief volwassen geworden”.

2012 - BAM! bestaat vijf jaar: een lustrumfeest.
Financieel een lastig jaar waardoor de organisatie alle zeilen bij moet zetten. BAM! moet creatief zijn maar zet door. Gelukkig maar want een blik op het volle veld bij Thijs van Leers Focus laat zien dat BAM! écht mensen van 8 tot 80 een plezierige dag bezorgt.

2013 - BAM! de regeneditie. Waar BAM! 6 jaar was gezegend met mooi weer moet het dit jaar dealen met regen en kou. Het bezoekersaantal blijft ondanks de vele druppels stabiel en de media rept vooral over de optredens van Mister and Mississippi, Jan Akkerman, Handsome Poets, Rigby én het flink uitgebreide theaterprogramma.

2014 - BAM! krijgt van alle kanten waardering. Een ijzersterk concept met een onbeperkte houdbaarheid, vindt Tubantia. Het leukste evenement van de stad, luidt de uitkomst van een enquête van Bureau Hengelo. Maar bovenal is BAM! 2014 gewoon weer een hele mooie dag in het park met Fratsen, Splendid, Loïs Lane en Scrum. En met 12.000 bezoekers is het de hele dag gezellig druk.

2015 - BAM! nog hoger, breder en langer. Hoger, door samen met Transito de Telgenflatsessies te organiseren. Intieme optredens te midden van kunst met uitzicht over de stad. Breder: het Fijnproeversdomein met heerlijk eten en drinken op de festivalwei gaat open. En langer: onderdeel van de samenwerking met poppodium Metropool is een goedbezochte BAM!-afterparty. En de cijfers stemmen opnieuw uiterst tevreden: bijna 13.000 bezoekers, 36 artiesten en bands en 11 theateracts op vier podia. In de media wordt vooral over The Nits en Kovacs flink nagepraat.

2016 - BAM! Still standing strong. Met sterke, toegenomen bezoekersaantallen en trouwe partners is het BAM! festival in 2016 opnieuw geslaagd. Met meer podia en meer (muziek) acts staat BAM! als een huis. Van het stralende weer en een warme temperatuur gloeien we nog altijd na.

2017 - BAM! is jarig. De 10e editie van het festival vieren we groots. De bezoekers worden toegezongen door artiesten als Diggy Dex, Dewolff en Postman. Ook de kunstafdeling wordt in een feestjasje gehesen en de bezoekers kunnen BAM! door de jaren heen beleven door een pop-up BAM! Museum. Maar het kersje op de verjaardagstaart is toch wel de prijs die in ontvangst is genomen: Het beste festival van Overijssel 2018.

2018 - BAM! is heter dan heet. De tempraturen stijgt tot ver boven de 30 graden en deze warmte zorgt overdag voor een relaxte ontspannen sfeer, maar ‘s avonds gaan we los op muziek van onder meer CCR Revival, Sabrina Starke en Fresku. Ook het aantal theateracts blijft stijgen, dit jaar zijn er meer theaterkunsten te zien en is er zelfs een heus kindertheater. En er was ook nog een verrassing: Andre Manuel zou eigenlijk alleen komen maar haalde wat Fratsen uit en nam zijn band mee. 
 

ma 25-02-2019 22:02