Historie BAM! Festival

  • Lakshmi BAM! Festival 2016
  • Spike ag dat het goed was met The Deaf op BAM!
  • Publiek
  • Ooostblok
  • Pure VG

Een verwaarloosde, vergeten plek, die vooral door negatieve incidenten de media haalde. Wie de kranten van een jaar of tien geleden leest, kan weinig goede artikelen over het Hengelose Prins Bernhardplantsoen vinden. Het park aan de rand van het centrum dat halverwege de jaren '20 van de vorige eeuw werd aangelegd kon best een opkikker gebruiken.

Rond diezelfde tijd wilden een groep vrienden het muzikale- en culturele leven van Hengelo wakker schudden door een festival te organiseren dat anders was. Hun visie was een festival waar iedereen gratis naar toe kon, een festival waar muziek en cultuur centraal stond. Het Prins Bernhardplantsoen was de enige plek waar zo’n festival het beste tot zijn recht zou komen.

De vriendengroep stapte met hun plannen naar Stichting Popbelang, zij boden hulp en samen presenteerde zij het plan voor een gratis, laagdrempelig festival aan de gemeente Hengelo. De gemeente Hengelo vond het idee goed passen bij haar plannen voor het (op)nieuw leven inblazen van het plantsoen.

Zo kwamen een vergeten, verwaarloosd park en de visie voor een festival samen om in mei 2008 de eerste editie van BernArt en Music (BAM!) Festival te organiseren. Toen de deuren van het BAM! festival voor de eerste keer open gingen, stroomden er maar liefst tweeduizend bezoekers naar binnen en genoten van diverse acts en optredens. Cabaret, muziek, workshops, kunst en andere optredens stonden op het programma. Het eerste jaar was een succes en dit smaakte naar meer!

BAM! werd elk jaar groter en groter en tegenwoordig is het BAM! Festival een begrip geworden dat elk jaar meer bezoekers trekt. Door de jaren heen is wel wat veranderd. Het park is bijvoorbeeld niet meer verlaten. Twee dingen zijn hetzelfde gebleven, namelijk: de visie van de vrienden en het uitgangspunt van het festival.

Op 20 mei 2017 viert BAM! haar jubileumjaar. 10 jaar lang kunst, cultuur en muziek worden in een feestelijke editie samengebracht. Na zoveel jaren is het BAM! Festival bekend komen te staan als hét festival van Hengelo dat nog vele jaren door wil gaan!

BAM! Geschiedenis in jaartallen

2008 - BAM! Festival ziet het levenslicht. Een stel jonge creatieve en fanatieke Hengeloërs heeft haar zinnen gezet op een nieuw cultureel feestje met kunst, muziek en theater in Hengelo en kiest hiervoor het net gerenoveerde Prins Bernhardplantsoen als meest geschikte locatie. Volgens de Tubantia ‘smaakt BAM! naar meer’, waar ook de tweeduizend bezoekers het volledig mee eens zijn.

2009 - BAM! Festival wordt een stichting. Meer bezoekers weten hun weg te vinden naar het Hengelose park. Naast lokale en nationale artiesten staan ook buitenlandse acts als Snowy White en Lady Lynn op de planken. 

2010 - Een jaar dat begint met ontzettende gelukstreffer voor de organisatie. De dan nog onbekende Caro Emerald wordt geboekt en in de aanloop naar BAM! breekt Caro nationaal en internationaal door. Het stadspark staat voller dan ooit. BAM! groeit.

2011 - Het jaar waarin BAM! bewijst een blijvertje te zijn. Een hitkanon als Emerald ontbreekt maar ondanks dat blijkt het publiek de sfeer de belangrijkste reden voor bezoek te vinden. Het aantal bezoekers groeit zelfs iets. VPRO’s 3voor12 schrijft: “BAM! Festival is definitief volwassen geworden”.

2012 - BAM! bestaat vijf jaar: een lustrumfeest.
Financieel een lastig jaar waardoor de organisatie alle zeilen bij moet zetten. BAM! moet creatief zijn maar zet door. Gelukkig maar want een blik op het volle veld bij Thijs van Leers Focus laat zien dat BAM! écht mensen van 8 tot 80 een plezierige dag bezorgt.

2013 - BAM! de regeneditie. Waar BAM! 6 jaar was gezegend met mooi weer moet het dit jaar dealen met regen en kou. Het bezoekersaantal blijft ondanks de vele druppels stabiel en de media rept vooral over de optredens van Mister and Mississippi, Jan Akkerman, Handsome Poets, Rigby én het flink uitgebreide theaterprogramma.

2014 - BAM! krijgt van alle kanten waardering. Een ijzersterk concept met een onbeperkte houdbaarheid, vindt Tubantia. Het leukste evenement van de stad, luidt de uitkomst van een enquête van Bureau Hengelo. Maar bovenal is BAM! 2014 gewoon weer een hele mooie dag in het park met Fratsen, Splendid, Loïs Lane en Scrum. En met 12.000 bezoekers is het de hele dag gezellig druk.

2015 - BAM! nog hoger, breder en langer. Hoger, door samen met Transito de Telgenflatsessies te organiseren. Intieme optredens te midden van kunst met uitzicht over de stad. Breder: het Fijnproeversdomein met heerlijk eten en drinken op de festivalwei gaat open. En langer: onderdeel van de samenwerking met poppodium Metropool is een goedbezochte BAM!-afterparty. En de cijfers stemmen opnieuw uiterst tevreden: bijna 13.000 bezoekers, 36 artiesten en bands en 11 theateracts op vier podia. In de media wordt vooral over The Nits en Kovacs flink nagepraat.

2016 - BAM! Still standing strong. Met sterke, toegenomen bezoekersaantallen en trouwe partners is het BAM! festival in 2016 opnieuw geslaagd. Met meer podia en meer (muziek) acts staat BAM! als een huis. Van het stralende weer en een warme temperatuur gloeien we nog altijd na.